Petreci mult timp șezând la birou și simți din ce în ce mai multă presiune în zona lombo-sacrală? Simți dureri din ce în ce mai insistente în zona cervicală? Ai început să depui țesut adipos în jurul taliei?
Rezervă-ți o jumătate de oră doar pentru tine și pentru o mini-ședință de yoga – atât cât este necesar să prinzi gustul și să culegi efectele ei benefice.
Fiecare ședință de yoga este necesar să înceapă cu exercițiile de încălzire – cele pe care le-am prezentat în articolul anterior și care sunt foarte indicate și ele în situațiile descrise mai sus – și să se încheie cu exercițiul de relaxare (prezentat de asemenea în articolul anterior).
Postura din cadrul ședinței propriu-zise de yoga pe care o vom prezenta în acest articol se numește talasana (postura arborelui). În limba sanscrită tala înseamnă arbore sau palmier. Așadar, talasana se traduce prin ”postura arborelui”.
Tehnica de execuție:
- în picioare, cu tălpile paralele, depărtate la lățimea umerilor;
– se ridică brațele cu mâinile în dreptul pieptului; palmele se ating ușor;
– se ridică apoi brațele pe lângă urechi, se întind – paralele – cât mai mult;
- brațele, trunchiul și picioarele trebuie să fie întinse foarte bine într-un elan interior vertical, către în sus, palmele și degetele rămân relaxate;
- în timpul execuției posturii respirația este normală, iar brațele sunt întinse cât mai mult înspre în sus, cu palmele paralele între ele.
- se conștientizează energizarea polară a palmelor și acumularea energiei la nivelul trunchiului.
Contraindicații: nu există.
Efecte benefice:
– întărește centura scapulo-humerală și musculatura brațelor
– dinamizează magnetismul curativ la nivelul palmelor
– este foarte indicată în sciatică și pentru persoanele care au membrele sensibile la frig
– energizează rapid întreaga ființă
– poate fi realizată fără restricții în toate cele nouă luni de sarcină asigurând o naștere ușoară
– face trupul agil și frumos proporționat, conturează talia.
Această postură, odată cu inversarea circulației sângelui prin brațe, favorizează conștientizarea aportului energetic polar prin palme – sesizarea diferenței distincte între curentul de energie yin (-) și cel yang (+) acumulat la nivelul palmelor, energie care poate fi utilizată în scopuri curative, prin plasarea palmelor în eventualele zone dureroase sau deficitare din punct de vedere energetic. Totodată acest exercițiu simplu este un prim pas în conștientizarea corpului energetic, a ”aurei” proprii – în vederea deprinderii de a lucra cu energia și de a aduce ameliorarea problemelor de sănătate și chiar vindecare.